criadera.blogg.se

Snabbt om Sherryproduktion.

Publicerad 2016-08-23 15:21:27 i Allmänt,

Ovan följer en liten lathund i bildformat på hur det egentligen funkar vid produktion av Sherryviner. Vilken typ som åtnjuter biologisk lagring och därför får en fräschare stil och vilka typer av vin som åldras mer oxidativt och får en rundare och nötigare ton som signum. 
 
Fino och Manzanilla åldras alltid under Flortäcke på en uppspritad alkoholprocent av 15 procent. Och när en Fino eller Manzanilla plötsligt börjar visa upp särskilda egenskaper så visar det sig kunna bli en Palo Cortado. Det kan vara något så enkelt som att flortäcket dör i förtid. Men när man producerar en Amontillado så låter man Flortäcket göra sitt för att sedan gå över till att oxidera vinet. Till skillnad från palo Cortado är Amontillado ett medvetet beslut medans Palo Cortado är något som händer. 
 
Oloroso är flaggskeppet för den oxidativa lagringen. Här spritas vinerna upp till runt 18 procent innan de börjar få lagras i kontakt med luft. Inget Flor som skyddar de. Om man sedan Chaptaliserar en Oloroso får man en Cream Sherry, så går från jävligt söt till lite mindre. Men alltid med socker som en komponent. 
 
Både typerna av viner har Palomino Fino som huvudsaklig druva. 
 
Får vinerna sedan åldras (inom båda kategorier) så kan de efter ett antal år kallas för Very Old Sherry eller Very Old Rare Sherry. Beroende på vilken genomsnittlig ålder vinerna har. Very Old Sherry måste vara minst 20 år gammalt, medans Very Old Rare Sherry måste vara minst 30 år gammalt. 
 
/Joakim

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela