8 saker du måste få veta om Sherry
1. Sherry och mat är en "match made in heaven"
Man borde vara lite mer äventyrlig när man bjuder hem sina vänner nästa gång. Tänk en fräsch, vibrerande Manzanilla lite till ostron. Eller en Amontillado till din ugnsrostade kyckling. Möjligheterna med Sherry och mat i kombination är lika många som det finns idéer.
Grundregeln kan vara att behandla de olika Sherrytyperna som "vanliga" viner. Där skalan hår från Fino som gestaltar det lättaste vita vinet och Oloroso är det röda du dricker till din biff.
Tänker mig lite så här. Givetvis beroende på tillagningsmetod och tillbehör. Men det kan ge ett hum:
Pedro Ximenez till anklever
Fino till Pilgrimsmussla
Manzanilla till ostron
Amontillado till Rostad vaktel
Palo Cortado till fläsk
Oloroso till nötköt
En av mina absolut bästa kombinationer är kokt korv med bröd, ketchup och Fino. Det kokta och salta vattnet som tränger in i korven när den tillagas ger korven en mer finstämd och elegant smak . Vilket leker härligt tillsammans med en Fino. I mitt fall vid tänkta tillfälle en Jerez Fino från Bodegas Tradicion.
2. Sherry är lågt på kalorier
Njut av Sherry på Fredagskvällen tillsammans med lite Tapas helt och hållet utan någon spärr från samvetet. De flesta Sherry är låga i kalorier. En 50ml flaska innehåller cirka 58 kcal. Som hittat.
3. Det rensar din palett
Sherry hjälper till med att rensa din mun efter varje munn du tar. Vilket hjälper dig att kunna njuta av maten till fullo med alla smaker och gastronomiska äventyr.
4. Sherry får bara komma från ett litet område i Andalucien
Det visste ni redan eller hur?
Men DO Jerez-Xeres-Sherry får bara komma från det som kallas för Sherrytriangeln i Spaniens sydvästra hörn.
5. Earth, wind and Fire
Kombinationen sol, vind och vatten är det som hjälper vinerna från Jerez de la Frontera med omnejd att bli så magiska. Området i södra Spanien har i det närmaste 300 dagar sol om året och bara 60 dagar regn. Vinden från det närbelägna havet ger rankorna och druvorna den fukt de behöver. Samtidigt som jordmånen hjälper till att lagra vatten som finns tillgängligt. Man kommer inte närmare ett totalt lagbygge i vinvärlden. Jordmånen, Albariza, hjälper också till med att reflektera solljus upp mot rankan ytterligare. Vilket optimerar druvans mognad.
6. Sherry innehåller antioxidanter som kontrollerar kolesterolnivåerna...
De vanligaste sherrytyperna Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso har alla testats positivt för att producera bra kolesterol. Man tror att det hjälper kroppen att transportera bort farliga halter av kolesterol från artärerna tillbaka till levern.
7. DET FINNS SÅ MYCKET ATT VÄLJA BLAND!
Det är helt omöjligt att bara testa en typ av Sherry och sedan säga att man inte gillar det. För så här är det: Vinerna från Jerez kan i det närmaste jämföras med en egen galax eller universum av viner. Här finns en imponerande spännvidd. Från lätta och eleganta Finos och Manzanillas till oxiderade, nötiga och kraftfulla Olorosos. Med härliga kategorier som Amontillado och Palo Cortado emellan förstås.
Man behöver inte tycka om allt. Men man är galen om man inte hittar någon favorit.
8. Sherry är en färskvara...
Om du någonsin skulle behöva en anledning till att dricka Sherry så kan du alltid säga att "Måste dricka det innan det blir dåligt". Detta i motsats till vad hela världen egentligen tror. Hur många gånger har man inte sett en flaska Amontillado stå i rumstemperatur i en osorterad var? Behandlat som vilken jävla sprit som helst?
One time too many.
En Fino bör drickas inom 24 timmar efter den är öppnad. Sen tappar den successivt mer och mer av sin fräschör. Amontillado håller lite längre. Jag brukar säga 3-4 dagar. En Oloroso är oxiderad i sig. Så den kan man ha öppen i någon vecka utan att skillanden blir allt för stor.